Wat is het verschil tussen een pak en een smoking?

Weet jij eigenlijk wel wat het verschil is tussen een pak en een smoking?

Ga je voor een suit of toch de tuxedo? Na het lezen van dit blog weet jij wat de verschillen zijn en kun jij de best passende keuze voor jou maken.

Laat jouw pak of smoking maken

Geruit Trouwpak met Rode Stropdas en Rode Bretels

Materiaalgebruik en kleur bij een pak versus een smoking

Als we kijken naar het kleurgebruik wordt een smoking traditioneel altijd uitgevoerd in zwart of diepblauw. Dit is dan ook meteen een van de eerste eigenschappen waardoor je een pak gemakkelijk kunt onderscheiden van een smoking.

Wat is er nog meer verschillend? Het gebruik van satijn! Bij een (maat)pak kom je vrijwel nooit satijn tegen. Het kan natuurlijk wel, maar meestal zien we dit alleen bij de smoking.
De smoking is vaak afgewerkt met satijn op de revers (de teruggevouwen panden in het verlengde van de kraag). Daarnaast zijn de knopen en de voering van de broek ook van satijn.

Bij een pak bestaan alle onderdelen vaak uit hetzelfde materiaal. Pakken worden ook in vele verschillende stoffen en prints gemaakt.

Wanneer daar je een pak en wanneer draag je een smoking?

We snappen het wel, jij wil natuurlijk het best gekleed voor de dag komen. Maar de kans bestaat dat je nogal vreemd wordt aangekeken als je in een smoking naar je werk komt. Too much? Jazeker.

Een smoking is echt formeel en draag je voor speciale gelegenheden. Iets wat je dus echt niet iedere dag draagt.
Een pak daarentegen kun je wél naar je werk dragen, althans, als het (maat)pak echt bij jou past en gepast is in de omgeving waar je werkt. Een stuk toegankelijker om te dragen dus!

Tegenwoordig kun je altijd we jouw unieke look rocken met een pak op maat. Je kunt immers de stijl, kleuren, prints en materialen helemaal zelf bepalen, zodat het ook echt jouw pak wordt. Ook voor bruiloften is een uniek maatpak daarom ideaal.

Bekijk bijvoorbeeld eens de verschillende stijlen die er mogelijk zijn bij onze Italiaanse pakken, linnen pakken of zelfs Peaky Blinders pakken!

Welke schoenen en accessoires bij een pak of een smoking

De keuze van schoenen en accessoires maakt jouw look in pak of smoking helemaal af. Maar wat moet je kiezen en wat is gepast?

Bij een pak kun je helemaal losgaan. Of je nou sneakers onder je pak draagt of stevige laarzen, het kan allemaal. Niets is te gek!

Bij een smoking ligt dit anders. Traditioneel gezien draag je klassieke zwarte lakschoenen met veters onder je smoking. Geen lakschoenen? Geen nood. Je kunt ook andere nette zwarte herenschoenen dragen onder je smoking.
Om het plaatje helemaal af te maken is er nog de keuze tussen de stropdas of de strik. Bij een smoking zien we vaak dat de formele zwarte bow-tie of vlinderstrik wordt gedragen. Bij een pak kun je je uitleven op het kiezen van en leuke stropdas, in welke kleur of print je maar wilt.

Het belangrijkste blijft natuurlijk dat jij je goed voelt in jouw pak of smoking. Heb jij zin om lekker de regels aan je laars te lappen en iets nieuws te proberen? Doe dit dan vooral!

Kies je een smoking of een pak voor jouw bruiloft?

Een smoking is een goede keuze voor een formele bruiloft. Daarnaast past een smoking beter bij een bruiloft in de avond. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan waar jouw bruiloft plaatsvindt en wat de beoogde dresscode is.

Liever wat meer vrijheid en keuze in de stijl van jouw kleding? Ga dan voor een maatpak. Omdat je zelf de gehele stijl kunt bepalen en het materiaal, kom jij comfortabel en 100% als jezelf voor de dag. Hebben jullie een thema voor jullie bruiloft? Ook dan is een maatpak hier gemakkelijk op aan te passen.

Nu weet je het; het verschil tussen een pak en een smoking. En, voor welke keuze ga jij?
Als je er niet helemaal uitkomt of als je wel wat advies kunt gebruiken voor jouw ideale maatpak of smoking, neem dan vooral contact met ons op!

Wij staan klaar om jouw perfecte pak of smoking te maken.

Laat jouw pak of smoking maken

Hi! Kan ik je ergens mee helpen?